برخورد بار کامیون با پل هوایی شهید فهمیده در مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) انتقام از قاتل با قتل فجیع سه عضو خانواده سانحه رانندگی در خواف خراسان رضوی هشت مصدوم برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) قتل فجیع جوان ۲۳ ساله تهرانی به جرم دفاع از ناموس تصادف در مسیر سبزوار- خوشاب یک کشته و ۲ زخمی برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) کاهش مصرف آب در مشهد، نتیجه اقدامات فرهنگی موثر است مسمومیت ۶ عضو یک خانواده با گاز مونوکسید کربن در نزدیکی مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) ۸ محصول غیرمجاز آرایش چشم اعلام شد برخی جاده‌های خراسان رضوی بارانی و لغزنده است (۲ آذر ۱۴۰۳) آیا میتوان با زن مبتلا به ایدز ازدواج کرد؟ پروازهای ایران‌ایر به فرودگاه استانبول روزانه شد جزییات حادثه سقوط آسانسور یک ساختمان مسکونی در خیابان قائم مشهد واژگونی خودرو در بجستان خراسان رضوی یک کشته برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) دستگیری ۳۸۶ متهم به سرقت در اجرای طرح اقتدار امنیت اجتماعی در مشهد زمان برگزاری کنکور سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد
سرخط خبرها

کرونا کاوازاکی کودکان چیست؟ | علائم ابتلا به بیماری کاوازاکی

  • کد خبر: ۷۶۲۷۵
  • ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۴:۵۱
کرونا کاوازاکی کودکان چیست؟ | علائم ابتلا به بیماری کاوازاکی
در بیماری کاوازاکی (Kawasaki) معمولی به نسبت نوعی از بیماری که با کرونا مرتبط است، استفراغ چندان رایج نیست. در نوع وابسته به کووید ۱۹ علائم گوارشی مانند اسهال، استفراغ و درد شکمی بیش‌تر از نوع معمول بیماری کاوازاکی دیده می‌شود.

شهرآرانیوز - کاوازاکی بیماری است که بیشتر در کودکان خردسال، باعث التهاب رگ‌های خونی می‌شود. این یکی از مهم‌ترین دلایل بیماری‌های قلبی در کودکان است. در حال  حاضر کودکان کمتر تحت ویروس جدید کرونا قرار می‌گیرند با این همه بعد از شیوع ویروس کووید ۱۹، سندروم جدیدی شبیه به بیماری کاوازاکی به نام کرونا کاوازاکی کودکان مشاهده شده است. کرونا کاوازاکی در واقع بیماری کاوازاکی نیست بلکه بیماری التهابی جداگانه‌ای است که علائم مشابهی ایجاد می‌کند. در این مطلب به معرفی بیماری کاوازاکی، مشکلات و عوارض جانبی سندروم التهابی کرونا کاوازاکی و درمان کرونا کاواراکی خواهیم پرداخت.  

 

بیماری کاوازاکی چیست؟

بیماری کاوازاکی (Kawasaki) (KD) که با نام سندرم کاوازاکی نیز شناخته می‌شود، یک بیماری با تب حاد است که علت ابتلای بیماری ناشناخته است و در درجه اول کودکان زیر ۵ سال را درگیر می‌کند.

این بیماری اولین بار در ژاپن توسط تومیساکو کاوازاکی در سال ۱۹۶۷ کشف شد و اولین موارد در خارج از ژاپن در هاوایی در سال ۱۹۷۶ گزارش شد.

علائم بالینی بیماری کاوازکی شامل تب، بثورات، تورم دست و پا، تحریک و قرمزی سفیدی چشم، تورم غدد لنفاوی گردن و تحریک و التهاب دهان، لب و گلو است.
 

کرونا کاوازاکی کودکان چیست؟

در حال حاضر در مورد بیماری کووید ۱۹ اطلاعات کمی وجود دارد و هر چه قدر که جلو می‌رویم، به خصوص اطلاعات بالینی و تحقیقات بیشتری در مورد پزشکی اطفال در این رابطه به ثمر می‌رسد.

به تازگی دانشمندان به پیشرفت‌های مهم و جدیدی در تحقیقات روی کودکان مبتلا به نوع بدون علامت بیماری کووید ۱۹ دست یافته‌اند. آن‌ها دریافته‌اند که در این دسته از کودکان نوع جدیدی از سندروم فوق التهابی (hyperinflammatory syndrome) که شبیه سندروم شوک بیماری کاوازاکی (Kawasaki disease shock syndrome) است، بروز پیدا می‌کند. در این مقاله برای درک بهتر این بیماری برخی از جدیدترین یافته‌ها در مورد این سندروم را مرور خواهیم کرد.

در حال حاضر، کودکان به عنوان بخشی از جمعیت در نظر گرفته می‌شوند که کم‌تر تخت تاثیر ویروس کرونا جدید قرار می‌گیرند. با این همه، بعد از شروع همه‌گیری کووید ۱۹، کادر درمان بسیاری از نقاط جهان سندروم جدیدی شبیه به بیماری کاوازاکی را در بیماران کودک تشخیص داده‌اند.
 
این سندروم تازه، سندروم التهابی چند سیستمی کودکان (pediatric multisystem inflammatory syndrome) یا به اختصار MIS-C نامگذاری شده و مشخصه‌ی اصلی آن تب بالا، دانه‌های پوستی، فشار خون پایین، علائم گوارشی و اختلال عملکرد اندام‌ها است.

همه‌ی بیماران در نهایت شوک وازوپلژیک گرم (warm vasoplegic shock) را تجربه می‌کنند که به احیا هم پاسخ نمی‌دهد. علاوه بر تب و دانه‌های پوستی، دیگر مشخصه‌ی این سندروم جدید آب آوردگی خفیف آبشامه قلب و شکم است که نشان می‌دهد که التهاب در مقیاس وسیعی گسترش پیدا کرده است.

در کمال تعجب، علائم تنفسی در این مورد چندان شایع نیستند. با وجود اینکه این سندروم تازه در بسیاری از جنبه‌ها شبیه سندروم کاوازاکی است، اما علائم کلاسیک این سندروم مانند زبان توت فرنگی، دانه‌های پوستی و bilateral conjunctival injection همیشه در آن دیده نمی‌شود. بر اساس تحقیقی که در مجله لنست (Lancet) چاپ شده است، از میان ۸ کودک بین سنین ۴ تا ۱۴ سال، ست نفر به دستگاه ونتیلاتور یا دستگاه تهویه مکانیکی نیاز پیدا کرده و یک نفر آنها هم فوت کرده است.

این تحقیقات نشان می‌دهد که تست پی‌سی‌آر ‌و آنتی بادی مثبت نشان می‌دهد که این سندروم علائم خود را در دوران نقاهت بیماری نشان می‌دهد. افراد ۵ تا ۱۴ ساله بیش‌تر از سایر افراد در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. ولی با این همه خطر بروز این سندروم بسیار پایین است.

نتیجه بررسی‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد که در سندروم التهابی چند سیستمی کودکان به نسبت بیماری کاوازاکی مقدار پروتئین واکنشی سی، فریتین دی – دایمر و آنزیم‌های قلبی بیش‌تر بوده و در عوض تعداد لنفوسیت ها کم‌تر است‌.
 

مشکلات و عوارض جانبی کرونا کاوازاکی

نارسایی چند اندام بدن
ترومبوز
ایسکمی یا کم رسیدن خون به نقاطی از بدن
آنوریسم سرخرگ کرونری قلب (coronary aneurysms)

اکو قلبی در یک بیمار نشان از پیشرفت آنوریسم سرخرگ کرونری قلب داشت. همه این بیماران با ایمونوگلوبولین درون وریدی و آسپرین تحت درمان قرار گرفتند.

از این میان اسپرین باید با محدودیت مصرف می‌شد، چرا که احتمال بروز خونریزی وجود داشت. همه کودکان مبتلا بعد از ۴ تا ۶ روز از بخش مراقبت‌های ویژه مرخص شدند. بعد از مرخص شدن از بیمارستان، کودکان برای بررسی اختلالات کرونری ایجاد شده توسط ویروس تحت نظر متخصص قلب و عروق قرار گرفتند.

در یکی از پژوهش‌ها که در انگلستان انجام شد، 8 بیمار با علایمی همچون تب، التهاب ملتحمه، درد زیاد، ادم و اسهال داشته و همه بیماران به شوک ری فکتوری مایع (fluid refractory shock) دچار شده که نیازمند استفاده از وازوپرسور (vasopressors) بود.

در کمال تعجب، علائم تنفسی در این افراد کم بوده است. ۵۰ درصد این افراد یکی از اعضای خانواده‌شان در معرض ویروس قرار داشته است ولی تست پی‌سی از آن‌ها در نهایت منفی شده است.

بیش‌تر بیماران به اختلالات قلبی دچار شده و مقدار مارکرهای التهابی و تروپونین در خون آن‌ها افزایش خواهد یافت.

در یکی از شهرهای ایتالیا یک مطالعه مقایسه‌ای بین ۱۹ بیمار که پیش از همه‌گیری جهانی کووید ۱۹ به بیماری شبه کاوازاکی مبتلا شدند و ۱۰ بیمار که بعد از اعلام همه‌گیری جهانی به این بیماری مبتلا شدند، انجام شد.

میانگین سنی افرادی که بعد از آغاز همه‌گیری مورد مطالعه قرار گرفتند، ۷.۵ سال بوده، در حالی که گروه دیگر به صورت میانگین ۳ سال داشتند و ۵۰ درصد بیماران هم خصوصیات کامل بیماری کاوازاکی را نشان نمی‌دادند.


علائم غیر کاوازاکی عبارتند از

اسهال
علائم مننژیت
علائم افت خون رسانی به بافت (hypoperfusion)

بسیاری از بیماران به هیپوناترمی نوتروفیل (neutrophilia hyponatremia)، هیپرتری‌گلیسریدمی (hypertriglyceridemia)، سرعت رسوب گلبول قرمز بالا، مقدار پروتئین سی واکنشی، فریتین و پپتید ناتریورتیک مغزی دچار شدند. تنها تست پی سی آر دو تن از این بیماران مثبت شده است. ۶۰ درصد این بیماران اکو قلبی غیر طبیعی داشتند.

در پژوهشی دیگر که در میان خانواده‌های یک شهر در کشور چین انجام شد، مشخص شد که میزان ابتلای کودکان زیر ۱۰ سال به مانند بزرگسالان است ولی کودکان علائم خفیف این بیماری را نشان می‌دهند. در عوض اطلاعات به دست آمده از کشورهای مختلف همچون کره جنوبی، ایتالیا و ایسلند حاکی از این است که در این کشورها کودکان کم‌تر به کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند.
 
نتایج تحقیقات اولیه روی ۳۰۰ بیمار مبتلا نشان می‌دهد که کودکان به نسبت بزرگسالان مقدار سیتوکین کم‌تری تولید کرده‌اند. سیتوکین پروتئین مخصوصی است که توسط سیستم ایمنی بدن ترشح می‌شود و مقدار آن در بیماری کاوازاکی به عنوان یک نقص اکتسابی سیستم ایمنی ثابت است‌.

سیتوکین در نهایت با فعال کردن مستقیم سیستم ایمنی به کمک میوسیتولیز منجر به کاهش سطح عملکرد قلب می‌شود.

داده‌ها نشان‌دهنده‌ی شباهت این سندروم و بیماری کاوازاکی است. با این همه تفاوت‌هایی هم وجود دارد، برای مثال این سندروم به نسبت بیماری کاوازاکی در سن بالاتری بروز می‌کند، در حالی که کاوازاکی معمولاً در سه سالگی خود را نشان می‌دهد.

از طرفی دیگر سندروم التهابی چند سیستمی کودکان بیش‌تر در آفریقایی‌ها مشاهده شده در حالی که کاوازاکی در کودکانی با ریشه‌ی آسیایی بیش‌تر خود را نشان می‌دهد که همین مسئله هم نشان دهنده نقش احتمالی نژاد در بروز این بیماری‌ها است‌.

نکته‌ی کلیدی در این رابطه علائم گوارشی است. ویروس کرونا جدید از طریق گیرنده‌های آنزیم مبدل آنژیوتانسین موجود در اپیتلیوم روده گلبولهای قرمز را آلوده کرده و در نهایت منجر به بروز اسهال در یک سوم مبتلایان بزرگسال می‌شود. در مقام مقایسه بروز اسهال پیش از ابتلا به کووید ۱۹ مستقیماً با عفونت مرتبط نیست.

در بیماری کاوازاکی معمولی به نسبت نوعی از بیماری که با کووید ۱۹ مرتبط است، استفراغ چندان رایج نیست. در نوع وابسته به کووید ۱۹ علائم گوارشی مانند اسهال، استفراغ و درد شکمی بیش‌تر از نوع معمول بیماری کاوازاکی دیده می‌شود.

همچنین تحقیقات نشان می‌دهد که در سندروم التهابی چند سیستمی به نسبت بیماری کاوازاکی معمولی تعداد پلاکت‌های خون کم‌تر از حالت معمول بیماری است. در تحقیق دیگری که در شهر نیویورک انجام شد، مشخص شد که پاسخ دستگاه ایمنی با ناهنجاری‌های ژنتیکی ارتباط دارد.

جالب است بدانید که به نظر می‌رسد این سندروم تنها مختص این ویروس نباشد، احتمالا ویروس‌های دیگری هم هستند که منجر به بروز این سندروم التهابی در کودکان می‌شوند. ممکن است عوامل ژنتیکی خاصی باعث حساسیت بیش‌تر گروهی از کودکان شوند.

سازمان بهداشت جهانی، سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا و کالج سلطنتی پزشکان برای سلامت کودکان در مورد این سندروم مقاله‌های جداگانه‌ای را منتشر کرده اند.

سخن پایانی
 
داده‌ها نشان می‌دهد که این سندروم جدید مشابه بیماری کاوازاکی در کودکان مبتلا به نوع بی علامت کووید ۱۹ خود را نشان می‌دهد. ولی ارتباط بین سندروم التهابی چند سیستمی کودکان و کووید ۱۹ نیازمند بررسی‌های بهتر و بیش‌تر دانشمندان است.
 
منبع: راهبردمعاصر
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->